"כִּי לֹא עַל הַלֶּחֶם לְבַדּוֹ יִחְיֶה הָאָדָם [דברים ח']
תיאטרון יידישפיל הוקם בשנת 1987 ע"י מנהלו האמנותי הראשון, שמואל עצמון-וירצר, כצורך חיוני להציל את כבודן האבוד של השפה היידיש ותרבותה, ולהשיבן לחיים. המשימה, שנראתה בתחילה כבלתי אפשרית, לא זכתה בתחילה לאוזניים קשובות ותמיכה, אך מאחוריה עמדו אנשי ציבור, חברה, כלכלה, אמנים מן השורה הראשונה, משרד החינוך והתרבות ועיריית תל-אביב-יפו, שבראשה עמד אז שלמה להט (צ'יץ) ז"ל תומך נלהב של שפת היידיש. כל אלה הביאו להגשמת חלומו של שמואל עצמון וצוות שחקניו. בעזרת דבקותם הצליחו לשמר ולהחיות נכס תרבותי והיסטורי והביאו לשנים של פעילות ענפה.
'תיאטרון החסד' נולד ביוזמת תיאטרון 'יידישפיל' שהוקם על ידי שמוליק עצמון-וירצר בשיתוף עם גזבר ועידת התביעות דאז עקיבא לוינסקי , שר האוצר דאז פרופ' יעקב נאמן ,הרב ד"ר עזריאל מילר, יצחק ארצי ומשה זנבר ז"ל
תחילת הפרויקט הייתה בשלוש הופעות פיילוט עם מיטב רפרטואר היידיש של שירים וקטעי משחק בבתי אבות סיעודיים ובפני ניצולי שואה- דבר שהוכיח את עצמו. כיום, 30 שנה מאז הקמת 'תיאטרון החסד' מתקיימים כ-180-140 מופעים בשנה בבתי אבות בכל הארץ מן הצפון עד הדרום. עד היום פעילות זו התקיימה ללא חשיפה ציבורית מתבקשת.
"לעולם לא אשכח את פגישתי עם הנשיא הראשון של וועידת התביעות הרב ישראל מילר שקיבל את יוזמתי והניח את אבן היסוד להגשמתה" מציין שמוליק עצמון –"כִּי לֹא עַל הַלֶּחֶם לְבַדּוֹ יִחְיֶה הָאָדָם [דברים ח']- משפט זה שכנע את הרב מילר לאשר את התקציבים הראשונים להתנעת המיזם, שרעייתי הניה עצמון ז"ל הציתה בי והייתה הרוח החיה בו."
בנוסף לפעילותו השוטפת, מקיים יידישפיל דרך קבע הופעות מיוחדות בבתי אבות ובמוסדות גריאטריים, המפוזרים בכל רחבי הארץ. באמצעות 'תיאטרון החסד'.
צוות של שחקנים יוצאים למוסדות של קשישים ושורדי שואה. קהל שאינו מסוגל עוד להגיע לאולמות התיאטרון. זאת תרומתו הצנועה של התיאטרון לשיפור מצבו של רובד חברתי קהילתי, שאינו מצוי בראש סדר העדיפות הלאומית. בערוב ימיו מעניק לו התיאטרון שעה של קורת-רוח והתחברות לעולם של זיכרונות בשפת היידיש האהובה עליו.
מ- 62 הופעות בשנת 1998 ל- 142 הופעות בשנת 2008 והיד עודנה נטויה להעניק ככל יכולתנו לציבור שמחזיר לנו בהכרת תודה מופלאה.
יעקב נאמן, שר האוצר לשעבר, שהגיע במקרה לאחת ההופעות של התיאטרון בבית-אבות לניצולי שואה, הנציח את התרשמותו במילים הללו: "גיליתי תיאטרון של חסד. בזכותו, בפעם הראשונה מזה שנים רבות ראיתי את דודתי צוחקת. היא סיפרה לי לאחר מכן, שלזמן קצר בזמן ההופעה שכחה את כל מכאוביה והייתה פשוט מאושרת".
בשנים האחרונות הצטרפה למפעל זה גם קרן א.ספרא ואפשרה את הרחת הפעילות.
ביולי 2007, עם פרוץ מלחמת לבנון השנייה, קטעו שחקני יידישפיל את חופשתם ועלו לצפון הארץ במסע שאורגן ע"י "אמנות לעם". תושבי הצפון, שבילו את רוב היממה במקלטים, זכו למעט קורת-רוח ושמחה שהביאו עימם השחקנים בזמר ובמלל, בעברית, יידיש ורוסית.
בינואר 2009, עם פרוץ מבצע "עופרת יצוקה", ירדו שחקני "יידישפיל" לדרום הארץ, ליישובי עוטף עזה והופיעו שם בפני האוכלוסייה המבוגרת.
וגם בימים אלה -מלחמת אוקטובר 23 ממשיך צוות 'תיאטרון החסד 'בהופעותיו.
עם ציון 30 שנה להקמת תיאטרון החסד הגיעה העת כי העולם ידע ויוקיר את פעילותו כפרויקט יחיד מסוגו להנצחת זיכרון השואה עם המסר ' כן לחיים- למרות הכל !' [ויקטור פרנקל].
ועל כן אנו מנציחים את פעילות תיאטרון החסד וקוראים לו ע"ש הניה עצמון אשר ליוותה וטיפחה את פעילותו של התיאטרון עד יומה האחרון.
הצילומים בדף זה באדיבות הארכיון האישי של שמוליק עצמון – וירצר